Sağlık

11 ayın merakı; ramazan beslenmesi

11 ayın merakı; ramazan beslenmesi Konu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için bu makaleyi okuyun

11 ayın merakı; ramazan beslenmesi

Bilmiyorum sizde durumlar nedir ama ramazan yaklaşınca heycanlanıyorum ben. Ramazan bana huzur verir, neşe verir, heyecan verir. Bu belki ramazanın bereketinden, belki ramazanın renkli sofralarından dolayı belki de ramazanda her an her yerin haraketli olmasından. Özellikle de ramazanın yaz aylarına denk geldiği bu senelerde geceleri saat kaç olursa olsun herkesin enerji dolu, her yerin ışıl ışıl olduğunu görmek beni çok mutlu ediyor.

Ama beslenme anlamında, susuzluk anlamında baktığımızda işte o zaman işimiz biraz zorlaşıyor. Akşamların cıvıl cıvıl olması güzel ama ya günün en sıcak zamanlarındaki 16-17 saatlik açlıklar? susuzluklar?

Ramazanın en büyük handikabı uzun süren açlıklara vücudun alışarak kıtlık mesajı oluşturması. Vücut kıtlık mesajını aldığı anda harcamayı minimuma indiriyor ve tüketilen her besinden maksimum depolama yapmaya çalışıyor. E uzun süren açlık sonrası hızlı ve fazla tüketim yapanlar da kilo almaya meyilli olan vücutlar için uygun ortam sağlanmış oluyor. Bunun önüne geçebilmek yavaş yemekten geçiyor bence. Yavaş yemek herkes için farklı yöntemlerle mümkün olabilir. Kimi lokmalarını sayarak çiğner, kimi lokmalarının miktarını küçültür, kimisi kullanılan çatal-kaşıklarının boyutunu kimisi her lokmada çatalı elinden bırakmakta buluyor çözümü.. Siz de size uygun yöntemi bularak yavaş tüketmeyi başarabilirsiniz.

Bir diğer ramazan ipucusu sahur! Sahurda ne yersek yiyelim 17 saatin sonundaki açlığa tabi ki engel olamayız. Ancak doğru beslenirsek acıkma süremizi uzatabiliriz ve en önemlisi vücudumuzun depolarını, kas grubunu koruyabiliriz. Kaliteli protein kaynakları, sebze-salata grubu ve komplex karbonhidrat grubu olan tam tahıllı ürünlerle doyurucu bir menü oluşturabiliriz. Bu yerine göre yumurta içeren bir kahvaltı öğünü, bazı zamanlarda kurubaklagiller ile zenginleştirilmiş bir salata, kimi zaman da akşamdan kalmış olan sebze yemeği yanında tam tahıllı ekmek grubuyla gerçekleştirilebilir. Sahurda basit şekerlerden, hazır ürünlerden, mayalı besinlerden, yağ içeriği ve tuz oranı yüksek gıdalardan kaçınmak kendimize yapacağımız en büyük iyilik olacaktır.

Gelelim iftara. O çeşit çeşit, renk renk kurulan mükellef sofralara. Benim önerim aklınızın hiçbir şeyde kalmamasından yana. Ama her şeyden yediğinizde de hem şişkinlik savaşları hem de kilo problemleri nüksediyor değil mi? Gelin ortak paydada buluşalım. Ne yiyeceğinize siz karar verin ama miktarları ben önereyim. 3 adet hurma ve 1 kase çorba hepimizin başlangıcı için ideal sanki? Ardından o sofradaki her şeyden –tatlı hariç- 2 yemek kaşığı tabağınıza alın derim. Evet kulağa çok az geliyor ama onca çeşitten hepsinden yediğinizde yeterli gelecektir. Elbette çeşit sayısına göre alacağınız kaşık sayısını arttırabilirsiniz. Her şeyden yedikten sonra hala bir şey yeme ihtiyacı içerisindeyseniz işte o zaman salata, sebze yemeği ve yoğurttan yana kullanın bu tercih hakkınızı. Böylelikle aklınızda hiçbir şey kalmamış olur ve karnınızda doymuş..

Vaktin çok sınırlı olduğu iftar-imsak arası su tüketimimiz de çok çok önemli. Sadece su olarak tüketmeniz şart değil. Ayran, süt, sade soda, bitki çayları da su ihtiyacınızı karşılayacaktır. Aman çaya ve kahveye dikkat. Çay ve kahve çok keyifli tabii ama su içmenize engel. Üstelik su içmenize engel olduğu gibi aynı zamanda vücuttan da su çalıyor. O yüzden bu keyiflerin miktarlarına da dikkat etmek gerek.

Tatlılara hiç gelmesek keşke. Ramazanda kendisini tutabilen herkes şekerden, tatlıdan uzak dursun bence. Yok ben tatlısız yaşayamam, nefes alamam diyeniniz varsa şayet; onlar da çok az miktarları çok yavaş şekilde tüketsinler. Ve tabii mümkün olan en hafif tatlı tercihiyle. Ben ramazanda en çok tatlıya dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Fırsatı olanlara bir önerim olacak, iftardan sonra yürüyüş yapın. Hem sindirimde yardımcı olacak hem de doygunluğunuzu arttıracaktır. Üstelik kilo vermek isteyenlere yardımı azımsanmayacak ölçüde… Her gün olmasa da haftada 4 gün iftar sonrası yürüyüş yapanlar ramazandan karlı ayrılacaklardır. Tekrar altını çizmek istiyorum; İFTRA SONRASI. Çünkü gün içerisinde aç karnınıza yürüyüş yaparsanız kas kaybı ve akşamki açlığınızı arttırmaktan başka hiçbir sonuç elde edemezsiniz.

Herkese hayırlı ramazanlar. Afiyet olsun.

Kaynak: https://www.doktorsitesi.com’ a Teşekkür Ederiz

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Exit mobile version

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL