Beijing, konut krizi yüzünden harcamaları karşılamakta güçlük çeken yerel hükümetlerin ek borçlanma yapmasının yolun açtı. Haber bu sabah Asya borsalarında…
Beijing, konut krizi yüzünden harcamaları karşılamakta güçlük çeken yerel hükümetlerin ek borçlanma yapmasının yolun açtı. Haber bu sabah Asya borsalarında rallinin bir numaralı katalizörü oldu. Hong Kong başta, Çin borsaları yükselişe geçerken, yatırımcılar konut ve inşaat krizini aşmak için ek ekonomik teşvik ve yeni yöntemlere ihtiyaç olduğunu ifade ettiler.
Foreks Haber Merkezi’ne göre, Çin Merkez Bankası eski başkan yardımcısı Zhu Min, Çin’in yeni uygulamaya koyduğu teşvik planının, sorunlu emlak sektörüne para aktarmaktan kaçınırken ekonominin yeni alanlarını destekleyeceğini bildirdi.
IMF’de başkan yardımcılığı da yapmış olan Zhu Min, “Paket çok büyük değil ama bence etkisi büyük olacak çünkü iklim değişikliği meselesine ve dünyanın 2 numaralı ekonomisi için “rekabet gücü sektörleri” haline gelecek diğer alanlara odaklanıyor” dedi.
Bloomberg TV’ye konuşan Zhu, teşviklerin gelişmiş imalat ve yenilenebilir enerji gibi hükümetin tercih ettiği sektörlerde büyümeyi destekleyeceğini ve borç seviyelerinin dramatik bir şekilde artmamasını sağlayacağını söyledi. Zhu, paketi “sektörel, tahsis edilmiş, net yapı odaklı” olarak tanımladı ve hükümetin emlak ve altyapı gibi eski ekonomik itici güçlerin yerini almasını istediği sektörlere fayda sağlamayı amaçladığını belirtti.
Tsinghua Üniversitesi Ulusal Finansal Araştırma Enstitüsü Başkanı Zhu, “Gelecek yıl da muhtemelen %5 civarında, belki biraz daha düşük, %4,5 ile %5 arasında olacak. Büyüme hedefi için bu makul bir marj olacaktır” dedi.
Çin’de bu hafta açıklanan ve beklentiyi iyimser yönde aşan Eylül öncü verileri sonrasında bir çok yatırım bankası 2024 büyüme tahminlerini yukarı çekti. Ancak, Çin’in sorunlarını çözmek ve bu sene pandemi öncesi düzeylerine kadar düşen hisseleri canlandırmak kolay olmayacak. ABD’yle rekabet Çin’in yüksek teknoloji üretimine geçmesini geciktirirken, global ekonomide daralma da ihracatın önünü kesiyor. Xi Jinping’in ekonomi ve dış politika öncelikleri çok belirsiz. Bir yanda çok uluslu şirketlere baskı devam ederken, öte yanda Çin önderliğinde, Gelişmekte Olan Ülkelerin katılımıyla yeni bir dünya düzeni kurma girişimi var. Bunlar uzun vadede yararlı olabilir, ancak para sahiplerinin yaşadığı ABD, İngiltere ve Japonya’da korku yaratıyor. Çeşitli kaynaklara göre, bu sene Çin’in finansal piyasalarından $75 milyar kaçmış.
Kaynak: https://www.paraanaliz.com/ ‘a teşekkür ederiz…
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)