Sağlık

Erkeklerde burun estetiği

Erkeklerde burun estetiği Konu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için bu makaleyi okuyun

Erkeklerde burun estetiği

Günümüz erkeği artık en az kadınlar kadar dış görünüşüne özen göstermekte ve daha iyi, daha yakışıklı olmak için pek çok yöntemi denemekteler. Erkekler için genç dinamik, yakışıklı ve hoş görünmek sadece kadın erkek ilişkilerinde değil aynı zamanda iş hayatında da erkekler için büyük önem taşımaktadır. İyi görünüşlü yada toplumun iyi görünüşlü olarak kabul ettiği insanlar iş ve sosyal hayatlarında daha fazla kabul görüp daha başarılı olmaktalar. Yakışıklı bir erkek satıcı insanları daha kolay ikna eder ve daha kolay satış yapar. Estetik plastik cerrahi hastalarının içindeki erkek oranı eskiden yüzde 5-10 lar da iken artık yüzde 40-45 lere kadar varmaktadır. Yani estetik ameliyat olan her 10 hastadan 3-5 ini erkekler oluşturmaktadır.

Burun Estetiği (Rhinoplasty), günümüzde en sık yapılan estetik ameliyattır. Burun ameliyatları kadınlar kadar erkekler tarafından da en sık istenilen estetik ameliyatların başında gelir. Erkekler burun tıkanıklığı (Deviasyon) nedeniyle ameliyat olduklarında burunlarının da estetik olarak düzeltilmesini istemekteler. Aslında pek çok erkek ameliyat olmaktan utanmakta ve burunlarının tıkanık olduğunu bunu yaptırırken estetik olmak istediklerini söyleyerek gelmekteler.

Burun, fonksiyonları dışında estetik olarak yüzümüze ifade ve anlam katan bir organdır. Ancak burun biçimi erkeklerde kadınlardan çok ciddi farklılıklar göstermektedir. Bir erkeğe kalkık ve üst kısmı içe doğru kavisli küçük bir burun yapamazsınız. O zaman yüzünde feminen yani kadınsı bir ifade ve yumuşak bir görüntü oluşur. Bu nedenle erkeklerde burun ucu kalkık olmamalı burun sırtı kavisli değil düz olmalıdır. Tüm bu özelliklerle erkeklerde burun estetiği kendine göre bazı önemli özellikler içermektedir. Erkek burnunun estetik özelliklerini kısaca , ucu kalkık olmayan burun sırtı denilen kemer kısmının düz olan, ve en önemlisi estetik ameliyat olduğu belli olmayan yapıda olması gerekir. Aksi taktirde erkeksi ve tatlı sert olması gereken yüz ifadesinin kadınsı yani feminen görünmesine neden olur. Yani, burun estetik olarak düzgün ve sade olmalı, fakat asla abartılı olmamalıdır.

Türk burnu çok özel bir yapı ve biçim içerir. Genellikle kemerli ve büyük, ucu aşağı doğru bakan yapıdadır. Bu tip burunlar batı toplumlarında günümüz estetik anlayışına göre güzel sayılmamakta ve beğenilmemekte. Ancak tam aksine Japonya gibi yani burnu küçük olan toplumlarda büyük ve kemerli burunlar güzel kabul edilir. Yani güzellik kavramı toplumdan topluma değişiklik gösterir.

Burun ameliyatları ile birlikte yüz simetrisini ve profilinin düzelmesini sağlamak için gereken hastalarda çene ucu estetiği ameliyatı da yapılır. Çene ucu geride olanlarda ilerletme veya protez eklenmesi, ilerde olanlarda ise çene ucunu geriletmek için ameliyatlar burun ameliyatları ile birlikte planlanır.

Burun ameliyatının amacı , buruna, yüzün diğer bölümlerine uyacak biçimde doğal bir görünüm vermektir. Bu ameliyatta, burunun boyutları küçültülür yada büyültülür , ucu yeniden şekillendirilir, üzerindeki tümsek alınır ve üst dudak ile burun arasındaki açı düzeltilir. Bu açı erkelerde sıfır, kadınlarda ise 5-10 derece arasında olmalıdır. Bazı vakalarda biçimi düzeltmek amacıyla kıkırdak eklemek gerekir.Ayrıca bu ameliyatta doğumdan gelen fonksiyon bozuklukları ya da solunum güçlüğü gibi bir çok soruna çözüm bulunur. Bu değişikliklerin biri ya da hepsi tek ameliyatta gerçekleştirilir.

Ameliyat , genel ya da lokal anestezi altında yapılabilir. Genellikle 1-2 saat sürer. Kesiler burun kanatlarının için de açılır ve burun içinden çalışılır. İzler burun içinde kaldığı için görünen bir iz kalmaz.Hasta genellikle ameliyattan birkaç saat sonra evine gidip dinlenir. Hastanede kalmayı gerektirmez. Ameliyat sonrası ilaçlarla kolayca geçen hafif bir ağrı olabilir. Burun alçısı genellikle ameliyatın 5-7 inci günlerinde çıkarılır. Ama alçının 10 güne kadar yerinde tutulduğu durumlarda vardır.

Genellikle modern plastik cerrahide burun içine tampon çok gerekmedikçe konmamaktadır. Ancak gerektiği durumlarda 1-2 gün süre ile koymak gerekebilir. Göz çevresindeki morarmalar ve şişlikler ameliyattan sonraki günler içinde solmaya başlar. Genellikle ikinci haftada tamamen kaybolur. Burundaki hafif şişlik yavaşça geriler ancak bazıları aylarca sürebilir. Sigara kullanan hastalarda şişlikler kullanmaya oranlar 2-3 katı daha fazla olmakta ve daha geç geçmektedir. Bu nedenle ameliyat öncesi ve sonrası sigara içilmesi kesinlikle tavsiye edilmez.

Burnun son görünümünü alması haftalar, aylar, hatta bazı vakalarda bir iki yıl sürebilir. Düzelmenin derecesi uygulanan bakımın kapsamına ve burnunuzun , kıkırdaklarınızın ve derinizin temel yapısına bağlıdır . Şekli bozuk burunda , belirgin ve çarpıcı bir sonuç elde edilir .

İyi bir burun ameliyatı ameliyat olduğu fark edilmeyen burundur. Ameliyattan sonra 1-2 gün içinde ayağa kalksanız da , cerrahınız normal günlük yaşamınıza yeniden başlamanıza uygun bir program önerebilir.

İşe geri dönme kararı ise kişinin şişlik ve rahatsızlık derecesine bağlı burun alçınız çıkarıldıktan sonra çürükleri örtmek için kozmetik ürünler kullanabilirsiniz.

Kaynak: https://www.doktorsitesi.com’ a Teşekkür Ederiz

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL