Sağlık

Erkeklerde saç dökülmesi ve saç ekimi teknikleri

Erkeklerde saç dökülmesi ve saç ekimi teknikleri Konu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için bu makaleyi okuyun

Erkeklerde saç dökülmesi ve saç ekimi teknikleri

İnsan saçı keratin adlı bir proteinden oluşur. Keratin deri ve deri ekleri dediğimiz tırnak, kıl, saç gibi yapılarda bulunur. Zorlu bir yaşam süren insan saçı, yaşamına 1 cm de 1100 adet folikül olarak yeni doğduğunda başlar ve 25 yaşına geldiğinde bu sayı 600’ e düşer. Bunun nedeni dökülmeden çok, sayı sabit olsa bile büyümeye bağlı yüzey artışıdır. Saçlarımız doğumdan ölüme dek devamlı yenilenme halindedir. Bu dökülme mevsimlere bağlı olarak artabilir ve ya azalabilir. Özellikle ilkbaharda ama daha belirgin oranda sonbaharda dökülme artışı yaşanabilir. Bu dökümlerin gün ışığının azalmasıyla oluşan melatonin azalmasına bağlı olduğu düşünülmektedir.

Saçın doğal döngüsünde, saç tellerimizin bir kısmı uzarken bazıları da dökülür. Bu dökülen saç kökler (telojen faz) belli bir dinlenme döneminden sonra uzamaya (anajen faz) başlarlar. Anajen fazdaki saçlar, tüm saçların %85 ‘lik kısmını kapsar. Bu faz saçların uzama dönemidir ve 3–4 yıl kadar devam eder. Katajen fazda ise büyüme durur, saç incelmeye başlamıştır, henüz bir dökülme yoktur. Bu süreç 2–3 hafta kadar sürer. Büyümesi duran ve incelmeye başlayan saç tellerinin oranı tüm saçların %3–4 ‘ü kadardır.
Telojen fazda ise saçlar iyice incelerek dökülür. Bu fazdaki saçların oranı tüm saçların %15 ‘i kadardır. Bu faz 2-3 hafta kadar sürdükten sonra saç kökünden yeni saç telleri çıkmaya başlar. Bu doğal süreçten de anlaşılacağı gibi saçlarınızı 3–4 yılda bir mutlaka dökülür ve daha sonra yenisi çıkar. Günde 60 – 80 tel saçın dökülme nedeni budur. Yeni ekilecek saç kılları için de bu doğal süreç geçerlidir.

Erkeklerde Saç Dökülme Tipleri:

Androgenetik Saç Dökülmesi: Hem erkekte hem de kadın da androjenik hormonlar olarak adlandırdığınız ”erkeklik hormonları” mevcuttur. Bunlardan bazıları androstenodion, testesteron, ve ehidroepitestesterondur (DHT). Bu hormonlar erkeklerde testis ve böbrek üstü bezlerden salgılanır. Bazı saç foliküllerinin DHT’ye uzun süre maruz kalması sonucu öncelikle saçlarda inceleme ve zayıflama daha sonra da dökülme gerçekleşir.
Genetik yatkınlığı olan bazı saç folikülleri 5 alfa redüktaz dediğimiz bir enzimce zengindir ve bu enzim testosteronun DHT’ye dönüşümünden sorumludur. DHT reseptöre bağlanır ve hücre metabolizmasını etkileyerek saçın doğal döngüsünün durmasına neden olur. Saç dökülmesinin erken evrenlerinde saç incelir (minyatürizasyon) ve ve ona renk veren kaybederek rengi açılır.

Bu dönemde kullanılması önerilen Rogain (minoxidil) ve Propecia (finasterid) 5 alfa redüktazı inhibe ederek DHT’nin köklerde yükselmesini engellenmektedir. Ense saçları ve kulak üstü saçlar (donör alan) 5 alfa redüktaz aktivitesi içermediklerinden dökülmezler.
Saç ekiminde, saçlar DHT’ye duyarsız ense bölümünden alındığı için, ekim sonrası ortamda testesteron bulunmasına rağmen testesterona hassasiyetleri olmadığından dökülmezler. Saç dökülmesinin ne zaman başlayıp duracağı ve dökülme derecesi önceden tahmin edilmez. Burada önemli olan genetik yatkınlıktır.

Anne ve babadan geçen genlerde daha anne karnındayken saçların ilerde dökülüp dökülmeyeceği programlanmıştır.

Diffuzin Alopesi: Bütün kafa derisi üzerinde yayılan, bölgesel özellik göstermeyen saç dökülmesidir. Bölgesel bir dökülme olmadığından kafa derisinde bir açıklık oluşmaz, bu nedenle fark edildiğinde ciddi oranda saç kaybı gerçekleşmiş olur. Diffuz alopesinin gidişatı değişkendir ve nedene bağlı olarak devamlı veya dönem dönem artan şekilde olmaktadır.

Alopesi Areate: Belirti vermeksizin saçlı derinin herhangi bir bölümünde sınırları belirgin oval ya da dairesel alanlar şeklinde saç dökülmesi ile karakterize olan ve tekrarlayan bir hastalıktır. Genelde saçlı derinin veya kaşın bir parçasını etkiler. Bazen de bütün kafa derisindeki saçın ve hatta tüm vücuttaki kılların kaybıyla seyreder. Yara dokusu oluşturmayan, geri dönüşümlü, yaş, cinsiyet, ırk tercihi olmayan bir hastalıktır. Genellikle 6 ay – 1 yıl içinde geri döner.

Scatrisyel Alopesi: Saç foliküllerinin kalıcı yıkımından ve hücre aralarındaki lifli bağdokunun artmasından kaynaklanır. Genellikle dairesel bazen yaygın olabilir. Yüz germe, kafa derisi ameliyatları, yanıklar v.s. sonrası ortaya çıkar. Yara derisi üzerinden yapılan saç ekimleri başarılı sonuçlar vermektedir.

Traksiyonel / Travmatik Alopesi: Saçın uzun süre gerilmesi veya çekilmesi sonucu ortaya çıkar. Kalıcı bir dökülmedir. Saçların çok gerilerek toplanması, sıkı yapılan saç örgüleri özellikle alın saç çizgisi ve yanlarda dökülmeye neden olabilir. Erkeklerde uzun süreli saç protezi sonrası klipsler ve yapıştırıcı maddelerle bağlı olarak ortaya çıkar. Diğer nedenler:

Enfeksiyon

Kronik cilt hastalıkları, sedef v.b.

Stres

Troid fonksiyon bozuklukları

Demir-çinko eksikliği

D. Mellitus (Şeker Hastalığı)

Kemoterapi (ilaçlarla kanser tedavisi)

Aşırı doz A vitamini

Yüksek ateş, mantarlar

Telogen Areate: Sağlıklı bir kişide saçların %85’i anajen fazda iken %15’i dinlenme fazındadır. Yani saçlarımızın bir kısmı dökülürken bir yandan da yenileri çıkar. Bu saç döngüsünün sonucu günde ortalama 100 kadar saç telinin dökülmesi normal kabul edilir. Ancak bazen dışarıdan gelen nedenlerle saçlarınız hızla dinlenme fazına geçer ve buna neden olmuş bir dış etmen olabilir. Çoğu zaman bu tarz saç kaybıyla sonuçlanabilecek nedenlere hayatınız boyunca hepimiz karşı karşıya kalmaktayız. Bazen gribal enfeksiyon ve üzüntü bile saçlarımızın dökülmesine neden olabilir. Telogen Areateye neden olacak etmenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Kronik hastalık
Kemoterapi
Ciddi enfeksiyon
Ciddi psikolojik stres
Büyük ameliyatlar
Hipotroidizm veya hipertroidizm
Proteinden yoksun ağır diyetler
Demir eksikliliği anemisi
Bazı ilaçlar
Jetlag’e neden olabilecek uzun seyahatler
Ağır metaller (selenyum, arsenik talyum) saç döngüsünü bozarlar. Saç anajen fazda iken (yani büyüme fazının başlangıcındayken gelişimi durur ve telojen faz dediğimiz gerileme dönemine geçer. Bir kaç ay içinde de saç dökülür. Hamilelik boyunca saçlar hormonlardan dolayı daha uzun süre anagen fazda kalır. Hamilelik boyunca saçlar en iyi durumundadır. Doğum sonrasında ise saçlar hızla dinlenme fazına geçer ve bu durum hızlı bir dökülmesiyle karşı karşıya kalmamıza neden olur. Aynı durum doğum kontrol haplarının kesilmesinden sonra da görülür. Telogen Areate, dış etkenin ortadan kalkmasıyla çoğu zaman kendiliğinden düzelir.

Burada eğer dış etkene maruz kalma uzun süreli olmuşsa tedavi edilemeyen kalıcı dökülmeler de görülebilmektedir. Tedavide neden saptanabilirse (hipo-hipertroidi, demir eksikliği, proteinden zayıf ani diyetler gibi) buna yönelik tedavi yapılması yeterli olabilir.Bunun yanında saçın daha hızlı uzamasını sağlayabilmek için B vitaminleri, çinko gibi vitamin takviyesi ve mezoterapi uygulanması gerekebilir.

Trichothillamania Areate: Psikolojik kökenli olan bu rahatsızlıkta kişi kendi saçlarını devamlı koparma eğilimindedir. Özellikle stres durumlarında yoğunlaşır. Genellikle saçlar koparılmakla beraber kaş ve kirpik de yolunabilmektedir. Kadınlarda daha sık görülmesiyle beraber erkeklerde de görülür. Aynı bölgeden kılın devamlı koparılması sonucu bir süre sonra o alanda kalıcı saçsızlık oluşabilir.

Yaş: Yaşla saç dökülmesi arasında doğrudan bir ilişki bulunamamıştır. Genetik yatkınlığı olanlarda 20’li yaşlarda dahi saç dökülmesi başlayabilmektedir.

Stres: Stres bazı durumlarda yaygın saç dökülmesine neden olabilir. Telojen effluvium olarak da adlandırılan bu tür saç dökülmesi androgenetik alopesiden farklıdır. Stres sebebi ortadan kaldırılırsa, bu nedenle dökülen saçlar yaklaşık bir yıl içinde yeniden çıkar.

Kimyasal nedenler: Bilinçsiz kullanılan kozmetik ürünler İlaçlar: (Beta blokerler, kortizon, heparin coumadin, bazı antidepresanlar gibi)

Kaş Kirpik ve Sakal Kaybı Nedenleri; Kaşların kozmetik amaçlı olarak farklı şekiller vermek amacıyla sıkça çekilmesi kalıcı kaş kayıplarının en sık nedenidir.

Saç Ekimi Teknikleri

İki kulak arasındaki, ensenin üst bölgesinde bulunan genetik olarak dökülmeme özelliğine sahip sık ve sağlıklı saç köklerinin, lokal anestezi altında uzman doktor tarafından alınarak, uzman ekip tarafından birli, ikili ve üçlü gruplara (greft) ayrılıp yine lokal anestezi ile doğala en yakın estetik sonuç alınacak şekilde dökülme olan açık bölgeye tek tek yerleştirme işlemidir.

FUE (Foliküler Ünite Extraksiyonu)

Saç köklerinin hiçbir şekilde kesi izi olmadan, dikiş kullanmadan özel mikro cerrahi aletlerle, uzman bir ekip tarafından, tek tek kökleriyle beraber saçlı deriden alınması işlemidir. Saç üniteleri (greftler) kafa derisinin arka ve yan bölümlerinden çıkarılarak, saçlanması istenen bölgeye yerleştirilir. Verici ve alıcı alana lokal anestezi yapılır.

Bu teknik göğüs, sırt, karın kılları transplantasyonuna da izin vermektedir. Alınan bu kıllar zaman içinde transplante edildiği bölgeye ait kıl özelliklerine uyum sağlayıp, aynı yapıya (görüntüye) sahip olarak yaşamını sürdürür. FUE tekniğinde bir seansta yaklaşık 800 – 1500 greft yani 1800 – 3500 arası saç teli nakledebilmektedir daha yoğun ekim gerektiğinde seanslar uzamakta, kişi için bu işlem 2-3 gün vakit almaktadır.

FUE Tekniği şu durumlarda seçilmelidir;

Yeterli verici alan bulunmadığında

Saçlarını ileride çok kısa boyda kullanmak isteyenlerde

Az miktarda saç ekimi gerektiren durumlarda, (saçlanması istenen alan azlığı, yara izi gibi lokalize alanlar…)

Cilt elastikiyeti çok az, yani FUT tekniği ile şerit alınmasına izin vermeyen kafa derilerinde seçilmelidir.

FUT (Foliküler Ünite Transplantasyonu)

Ense bölgesinde bulunan saç köklerinin, saçın sıklığına, bölgenin esnekliğine, ekilecek alanın açıklığına göre bir formülle hesaplanıp, iki kulak arasından şerit halinde, optimum düzeyde çıkarılması işlemidir. Girişim lokal anestezi ile yapılır. Şerit alınan bölge bakıldığında kolayca anlaşılmayacak bir iz kalması için estetik dikişle kapatılır. Kullanılan özel dikişler vücut tarafından emilir, alınmasına gerek yoktur.

Bu yöntemde şerit halinde alınan saçlar uzman ekip tarafından saçsız dokular çıkartılarak, birli,ikili,üçlü bazen de dört ve beşli gruplara (greft) ayrılıp ekime hazırlanır. Greftler bu sürede en az zarar görecek şekilde saklanır.

Hazırlanan greftler lateral slit adı verilen en son teknikle açılan çizikler halinde görülen kanalllara mikro pensetlerle zarar verilmeyecek şekilde bu konuda ve deneyimli ekip uzman tarafından yerleştirilir.

Açılan ince kanallar dokunun en az düzeyde zarar görmemesi için idealdir, böylece çevre saçlar da zarar görmez, sıklaştırma yapılması gereken alanlara olanak sağlaması nedeniyle avantajlıdır. Ayrıca bu yöntem daha sık ekim olanağı, hızlı büyüme ve doğala en yakın kozmetik sonuca sebep olur.

Bu yöntem yanlış kullanıldığında doğal olmayan oyuncak bebek saçı ya da çim adam görüntüsüne sebep olur.

Kullanmayı Tercih Ettiğimiz Teknik; Çoğunlukla FUE (folikuler unit extraction) tek tek saç köklerinin toplandığı teknik, avantajlarından dolayı tercih edilmektedir. FUT (folicular unit transfer) tekniği (enseden şerit şeklinde saç alınma yöntemi) ensede gerginlik ve ağrı, saç kazıtıldığında gülen yüz şeklindeki iz gibi dezavantajlarından dolayı nadiren tercih edilir. Ekim işlemi mikro teknikle yapılmaktadır.

Saç Ekimi Operasyonunun Künyesi

Tanım: Saç köklerinin verici bölgeden (genelde ense) alınıp, saç seyrelmiş veya saçsız bölgeye cerrahi nakil işlemidir.

İstanbul’da Kalınması Gereken Süre; 1-2 gün

Hastanede Yatış Süresi: 0 gün

Ameliyat Süresi: Ekilecek kök sayısına göre değişmektedir. Ekilecek kök sayısı fazla ise birden fazla seans gerekebilir.

Anestezi: Lokal Anestezi

İyileşme Süreci: 5-7 gün (ödemlerin geçme dönemi)

Tedavi sıklığı: Çoğunlukla bir kez

Sonuçların kalıcılığı: Kalıcı

Kaynak: https://www.doktorsitesi.com’ a Teşekkür Ederiz

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL