Sağlık

Gebelikte ikinci ve üçüncü trimester dönemleri

Gebelikte ikinci ve üçüncü trimester dönemleri Konu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için bu makaleyi okuyun

Gebelikte ikinci ve üçüncü trimester dönemleri

İkinci Trimester:
Dört ile altıncı aylar arasındaki süreyi kapsayan ikinci trimesterde daha rahat olmanız beklenir. Bu aylar gebelikten keyif alacağınız aylardır.

İkinci trimesterde bebeğinizi daha net hissedeceksinizdir. Büyüyen memeler, büyüyen bir karın, cilt değişiklikleri, sizdeki başlıca değişimler olacaktır. Bebek ise bu aylarda tekme atmaya, mimikler yapmaya ve duymaya başlayacaktır.
Jinekoloğunuza düzenli vizitleriniz bu dönemde de son derece önemlidir. Aklınızdaki soruları gelirken not alınız ve her ne kadar basit ya da komik olacağını düşünseniz de sorunuzu sorunuz.
Bu dönemde yapılan tarama testi üçlü ya da dörtlü tarama testidir. Bu testlerde anne kanında AFP, HCG, Estradiol ve dörtlü testte ilave olarak inhibin-A değerlerine bakılır. Bu testler 17-19.gebelik haftalarında yapılır. Bu test bazı kromozomal hastalıklar açısından risk düzeyinizi belirler. Eğer test sonucunda riskiniz düşük çıkarsa genel anlamda sağlıklı bir gebelik olduğu söylenebilir. Ancak yüksek riskli durumlarda amniosentez gibi tanısal testler uygulanabilir.
Bu testler isteğe bağlı testlerdir. Yani sizin onayınız dışında bu testler yapılmaz. Öte yandan, bu testler sadece bebeğinizde belli bazı kromozomal hastalıkların bulunma riskini belirler, gerçekte bu hastalıkların olup olmadığını söylemez.
Bu testlerin size veya bebeğinize herhangi bir zararı yoktur ve test öncesi herhangi bir hazırlık yapmanız, aç kalmanız gerekmez.
Anormal test sonuçlarının daha ileri tanı testleri ile konfirme edilmelidir. Genelde tercih edilen amniosentezdir. Ancak az da olsa düşük riski olduğunu unutmayınız.

Üçüncü Trimester:
Gebeliğin son ayları, yani üçüncü trimester, fiziksel ve duygusal açıdan zorlayıcı olabilir. Bel ağrısı, şişmiş ayaklar, artan bir anksiyete ile uğrşmanız gerekebilir.
Son ayda bebeğiniz gözlerini açmaya başlayıp hızlı kilo alacaktır. Bu hızlı kilo artışı ise daha hissedilir bebek hareketlerine neden olacaktır. 37.hafta itibarıyla bebeğiniz miada ulaşmış sayılır.

Gebeliğin bu son ayları hatta haftalarında, jinekoloğunuz sizi daha sık görmek isteyecektir. Bebeğin pozisyonu, içerdeki sıvı miktarı, rahim ağzının durumu (açık, kapalı, yumuşak vs.) değerlendirilecektir.

Kaynak: https://www.doktorsitesi.com’ a Teşekkür Ederiz

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Exit mobile version

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL