Sağlık

Ailelerin ergenlik sürecindeki çocukları ile iletişim kurabilmesinin yolları

Ailelerin ergenlik sürecindeki çocukları ile iletişim kurabilmesinin yolları Konu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için bu makaleyi okuyun

Ailelerin ergenlik sürecindeki çocukları ile iletişim kurabilmesinin yolları

Evin içinde sizinle güç savaşına giren bir genç mi var?

Sevgi dolu yetiştirdiğiniz çocuğunuza artık ulaşamadığınızı mı düşünüyorsunuz?

Her zaman size ihtiyaç duyan çocuğunuz için şimdiki öncelik arkadaşları mı?

Başına gelecek tehlikelere karşı çocuğunuzu uyarmaya çalıştığınızda her şeyin farkında olduğunu mu iddia ediyor?

Bu sorulara cevap verirken bile ne kadar tükenmiş olabileceğinizi tahmin edebiliyorum. Çok sevdiğiniz çocuğunuzun değişen davranışları karşısında çözümsüz kaldığınız ergenlik sürecini gelin birlikte irdeleyelim.

Ergenlik sürecinde genç genelde kendi bildiğini okuma eğilimindedir. Anne-babalarının uyarılarını kulak ardı ederek özellikle istenmeyen davranışları sergilemem peşindedir. Bu şekilde davrandığında bir nevi kendini ailesine kanıtlayacağını düşünür. Güç savaşının başlamış olduğu durumlarda unutulmaması gereken önemli bir nokta var. Bu savaştan galip çıkma olasılığınız çatışma devam ettiği sürece yok denecek kadar azdır. Güç savaşına girmek yerine onu anlamaya çalışmanız dinlemeniz size uzlaşmanın zeminini hazırlayacaktır.

Peki bunu nasıl yapabilirsiniz? Aynı evin içinde yüzünü nadiren gördüğünüz çocuğunuzun şu süreçte önceliklerini bilerek kendi davranışlarınızı şekillendirebilirsiniz. Artık sizinle vakit geçirmek ona cazip gelmeyebilir. Bunun yerine arkadaşları ile takılmak ya da sosyal medyayı takip etmek onun öncelikleri arasındadır. Grup ortamının bir parçası olduğunu hissetmesi adına arkadaşlarının izlediği dizi, oynadıkları oyun, takip ettikleri aktiviteler yapılacaklar listesinde en başta yer alacaktır. Gencin arkadaş çevresi davranışları büyük ölçüde etkiler bu nedenle yakın arkadaşları ile iletişim kurabileceğiniz ortamlar yaratmanız size önemli ipuçları sağlayacaktır. Olumsuz gözlemlerinizi direk çocuğunuz ile paylaştığınızda bu durum sizi varmak istediğini noktadan daha uzağa atar. Bu nedenle bu düşüncelerinizi direk onunla paylaşıp nasihat verici tutumlardan uzak durun onu kaybedersiniz. Bunun yerine herhangi bir tehlike sinyali aldıysanız gencin sosyal ortamlarını değiştireceği spor aktiviteleri ya da ilgisini çekebilecek kurs aktivitelerine yazdırabilirsiniz tabi ki onun fikrini alarak. Onun düşüncelerine saygı gösterdiğiniz hissederse size karşı olan direnci biraz da olsa azalacaktır. Örneğin arkadaşlarını eve davet ettiğinizde çocuğunuza kesinlikle çocuk muamelesi yapmayın tam aksine onun fikirlerini dikkate aldığınızı göstermeye çalışın. Birebir iletişime geçtiğiniz zamanlarda başta da belirttiğim gibi nasihat veren pozisyonundan sıyrılarak fikirleri ya da yaptıkları size her ne kadar mantıksız ve uzak gelse de onu anlamaya çalışın ve bunu ona gösterin.

Unutmayın ergenlik süreci hem aileler hem de gençler için zor bir süreçtir. Çözümsüz kaldığınızı düşündüğünüz zamanlar da bir uzman görüşüne başvurmaktan çekinmeyin.

Kaynak: https://www.doktorsitesi.com’ a Teşekkür Ederiz

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL