Ekonomi

Borsada vurgun meclise taşındı! Haksız kazanç elde edenler nasıl tespit edilecek?

Borsada manipülasyon ve sızıntı iddiaları gündemden düşmüyor. Patronlar Dünyası olarak “Borsada haksız kazanç elde edenler nasıl tespit edilir ve SPK bu konuda ne yapmalı?” sorularına cevap aradık.

Borsada vurgun meclise taşındı! Haksız kazanç elde edenler nasıl tespit edilecek?

Eda AKTÜRK yazdı

Gündemde büyük yankı uyandıran borsada sızıntı vurgunu iddiasını daha önce gündeme getiren CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, vurguncular hakkında bildiklerini, ekonomist Iris Cibre de borsa manipülatörlerinin yöntemlerini anlattı.

“OLAN BİZİM YERLİ YATIRIMCIYA OLDU”

Patronlar Dünyası’na açıklamalarda bulunan Akay: “Manipülatörler düşük fiyattan hisse veya fon toplayıp, aracı kurumları kullanarak kurmaca işlemlerle fiyatları yükseltir. Ardından da çeşitli algılarla küçük yatırımcıda ekstra beklenti yaratıp ucuzdan topladıkları hisse veya fonları yükselttikleri fiyattan küçük yatırımcılara satarlar. Piyasada küçük yatırımcının buharlaşan milyarlarca lirası var. Küçük yatırımcıyı banka hisselerine yönlendirenler sonrasında yeni mevduat rejimine geçileceğini haber alarak milyarlarca lira vurgun yaptılar Sermaye Piyasası Kurulu spekülasyonları önleyici tedbirleri ne zaman alacak? Yıllardır açılmayan soruşturma artık açılmalı, bürokrasi içinde bilgi sızdırarak menfaat sağlayan bu vurgun çetesi çökertilmelidir” dedi.

BORSA MANİPÜLASYONU BU SENE MECLİSTE 6 KEZ GÜNDEME GELDİ

Ocak ayından bu yana toplamda 5 vekil Meclis’te ‘borsa’ hakkında soru önergesi verdi. Meclis’te ‘Borsa’da yapılan manipülatif işlemler’ toplamda sadece 7 kez gündeme geldi.

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman ilk olarak 11 Ocak tarihinde borsada meydana gelen manipülatif durumlar için yapılan incelemelere ve küçük yatırımcıların korunması talebine ilişkin soru önergesi sundu. Verilen cevapta, “SPK, tüm yatırımcıların hak ve menfaatim korumak ve sermaye piyasasını geliştirmek adına düzenleme, gözetim ve denetim görevlerini yerine getirmektedir. Son dönemdeki dalgalanmalara ilişkin olarak da Kurul tarafından kapsamlı bir denetim yapılmış ve ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunularak konu adli makamlara intikal ettirilmiştir” denildi.

Yine Milletvekili Karaduman 8 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremin sonrası Borsa İstanbul’da işlemlere devam edilmesine ilişkin soru önergesi sundu. Yanıt olarak, SPK’nın sorumlular hakkında cezai yaptırım uygulayacağı vurgulandı ancak bunların kim olduğuna dair bilgi verilmedi. Eski Ankara Milletvekili Nihat Yeşil’in 17 Ocak günü sunduğu Borsa İstanbul’da yapılan manipülatif işlemlere ilişkin soru önergesine yanıt olarak yine SPK’nın görevleri hatırlatılmakla yetinildi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın 6 Şubat tarihinde verdiği Borsa İstanbul’da manipülatif işlemlere ilişkin soru önergesine verilen yanıtta, “SPK, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile kendisine verilen görevleri yerine getiren, sermaye piyasası ile bu piyasada faaliyet gösteren kurumlar ve halka açık anonim ortaklıkların gözetim ve denetimi yetkisini haiz bir kamu tüzel kişisi olup, etkin gözetim ve denetim mekanizmaları ile piyasanın sürekli gözetim ve denetimini gerçekleştirmektedir. Sermaye piyasalarında gerçekleştirilen işlemler ve sermaye piyasası araçlarına ilişkin gelişmeler değerlendirilerek ayrıntılı incelemeler yapılmaktadır. Yapılan incelemeler sonucunda mevzuata aykırı bir durum tespit edilmesi halinde incelemelerin kamuyu ilgilendiren sonuçlan SPK Bültenleri aracılığıyla kamuya duyurulmaktadır. Bu kapsamda gerek pay piyasalarında gerek vadeli işlem ve opsiyon piyasalarındaki işlemlere yönelik olarak, sermaye piyasasının güven, açıklık ve istikrar içinde çalışmasını bozacak nitelikteki eylem ve işlemlerin tespiti halinde. Sermaye Piyasası Kanunu hükümleri çerçevesinde, SPK tarafından sorumlular hakkında cezai yaptırımlar uygulanmaktadır” hatırlatması yapıldı. Diğer iki milletvekilinin yine aynı konulara ilişkin soru önergeleri yanıtsız kaldı

BORSA MANİPÜLASYONUNDA ÜÇ YÖNTEM

Ekonomist İris Cibre, borsa vurgunu ve manipülasyonunun detaylarını Patronlar Dünyası’na anlattı. İris Cibre, borsa manipülasyonlarının üç yöntemini şöyle açıkladı:

Birincisi, piyasaların ya da hisselerin yönünü değiştirebilecek nitelikte haberlerin önceden şahıslar tarafından bilinmesi suretiyle fiyatlanması ve piyasanın geri kalanının bunu sonradan öğrenmesi yolu ile gerçekleşiyor.

İkinci yöntem, bilgi bazlı manipülasyonda ise aslında var olmayan bilgi ve haberlerin piyasaya yayılması yöntemi ile harekete neden olunması ve bu yolla menfaat sağlanması.

Üçüncü yöntem, birçok hesap kullanılarak, karşılıklı işlemler ile hissenin fiyatının yükseltilmesi veya düşürülmesi ve bundan çıkar sağlanması.

‘MANİPÜLASYONLARI YAKALAMAK İÇİN BİRÇOK YÖNTEM VAR’

SPK’nın manipülasyonları engellemek için birden fazla yöntemi olduğunu belirten Cibre, ‘SPK’nın tüm bu işlemlerin önüne geçmek için regülasyonları var. Manipülasyonun içeriğine göre birçok da cezası var, para cezası, işlem yasağı, manipülasyon yapılan hissede VBTS kapsamı ya da suç duyurusu gibi. SPK’nın bu manipülasyonları yakalamak için birçok yöntemi var. Şikâyet yolu ve piyasa takibi ile…” dedi.

‘SPK DOLANDIRICILAR KARŞISINDA YETERSİZ’

Ceza miktarlarının artırılması gerektiğini dile getiren Cibre, “SPK’nın şikayetleri çok daha ciddiye alması gerekiyor. Piyasa ve aşırı hareketler yapan hisselerde sicil bazında incelemeleri sıklaştırması gerekiyor, birçok defa bilgi suiistimalini hissettiren vakalar yaşadık. Piyasanın sert hareketlerle 1 gün sonra gelecek haberi fiyatladığını defalarca gördük fakat bu konuda bir önleme hiç rastlamadık. Ceza miktarları da artırılmalı, suç duyurularının sonuçları da paylaşılmalı ki caydırıcılığı olsun. Yatırımcının genel kanısı maalesef SPK’nın dolandırıcılar karşısında yetersiz kaldığı. Bu yüzden süreçlerin paylaşılması da önem arz ediyor. Yatırımcı, üst merciler tarafından korunduğunu bilmeli” dedi.

patronlardunyasi.com

İLGİLİ HABER

Kaynak: https://www.patronlardunyasi.com/ ‘a Teşekkür ederiz

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL