Sağlık

Doğuma hazırlık

Doğuma hazırlık Konu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için bu makaleyi okuyun

Doğuma   hazırlık

Ne zaman hastaneye gitmeli?

Nihayet aylar boyunca heyecanla beklenen konuğa ‘hoş geldin’ deme zamanı … Doğum eyleminin başlaması için uygun zaman geldiğinde bu durum kendisini çeşitli şekillerde gösterir.Her doğum bir diğerinden farklı özellikler gösterse de hastaneye başvurmanızı gerektiren durumlar temelde aynıdır.

Aktif doğum ağrılarının başlaması

Doğum sancıları rahim kaslarının düzenli ve ritmik kasılması ile bu kasılmalardan dolayı rahim ağzına bebeğin yaptığı basıya bağlıdır. Ağrılar genelde önce düzensiz aralıklarla ve hafif olarak gelir.Bu döneme ‘latent evre’ adını veriyoruz.Kasılmaların 5-10 hatta 15-20 dakika aralarla düzensiz geldiği ve hafif olduğu bu dönemin süresi çok değişken olabilir.Kasılmaların oluşturduğu ağrıyı karın bölgesinde ,kasıklarda veya belde hissedebilirsiniz.Hissettiğiniz şeyin doğum ağrısı olduğunu ağrıların ritmik özelliğinden ve her ağrı sırasında karın bölgenizin sertleşmesi ve ağrı geçince de yumuşamasından anlayabilirsiniz.Gebeliğin seyrinde herhangibir sorun yoksa ve bebek hareketlerini normal olarak hissediyorsanız latent evrede hastaneye başvurmanıza gerek yoktur. Duş alıp rahatlamaya çalışın .Zaman zaman sol yanınıza yatarak ağrıların sıklığını ve bebek hareketlerini kontrol edin ve hazırlıklarınızı bir kez daha gözden geçirin

Her doğum için değişebilen bir sürenin sonunda kasılmalar düzenli ve güçlü hal alır.Genel olarak 30-40 dakikalık bir sürede beş dakika veya daha az aralarla düzenli kasılmalar hissediyorsanız hastaneye başvurma zamanı gelmiş demektir.Düzenli ağrıların başlamasıyla goğumun ‘aktif evre’ adını verdiğimiz bölümü başlamış demektir.bu dönemde rahimağzı açıklığı da genelde 3-4 cm.ye ulaşmış durumdadır. Aktif evrenin hastanede geçirilmesi anne ve bebek açısından daha güvenlidir.

Amniotik Kesenin Açılması ( Suların gelmesi)

Doğumun bir başka başlama şeklidir.ağrılarla beraber, ya da hiç ağrı olmadan su kesesi açılabilir. Bu durumu fark etmemek genelde mümkün değildir. Sürekli ya da kısa aralıklarla bacaklarınızı ıslatacak şekilde kontrol edemediğiniz bol bir akıntıdır. Rahim kasılmaları başlamamış olsa da su kesesinin açılması hastaneye başvurmanızı gerektirir.Genelde birkaç saat içinde kasılmalar da başlar.Eğer belli süre içinde rahim kasılmaları kendiliğinden başlamazsa indüksiyon (Doğum sancılarının ilaçlar kullanılarak başlatılması) gerekir.Bu konu hakkında rahim ağzındaki açılma ve bebeğin doğum kanalında önde gelen kısmının durumuna göre doktorunuz karar verecektir.

Kanama

Vajinal kanama doğum öncesi farklı nedenlerle ortaya çıkabilir ve bunlardan bazıları gerçekten önermlidir. Doğum öncesi ‘nişan’ tabir edilen kanlı ve koyu kıvamlı bir akıntıya sıkça rastlanır.Bu akıntı yavaş yavaş açılmaya başlayan rahim ağzındaki sümüksü maddenin atılmasından kaynaklanır.Genelde nişan gelmesini izleyen ilk 24 saatte ağrılar başlar. Buna eşlik eden başka bir bulgu yoksa hastaneye gitmeye gerek yoktur.

Bol ve parlak kırmızı rekte kanama önemli bir bulgu olabilir.Kasılmalarla birlikte olsun ya da olmasın bu durumda zaman kaybetmeden hastaneye başvurmakta fayda vardır. Bu bulguyla seyredebilen plasentanın rahim duvarından kısmen ayrılması bebek ve anne için tehlikeli bir durum olabilir .Bebek kalp atışlarının ve kanamanın değerlendirilmesi sonrası doktorunuz gerekli müdahalede bulunacaktır.

Doğum kasılmaları başladıktan sonra da ‘dilatasyon kanaması’ adı verilen az miktarda ve adet kanamasına benzer özellikte kanama izlenebilir.Bu kanama da doğum eylemi sırasında normal kabul edilir ve müdahale gerektirmez.

Bebek hareketlerinde azalma

Miada ulaşmış bir gebelikte bebek hareketlerinin belirgin şekilde azalması önemlidir. Annenin aç ve yorgun olması bebek hareketlerinin az hissedilmesine neden olabilir.Bebeğinizin az hareket ettiğini fark ettiyseniz tok karınla ve sol yanınıza yatar pozisyonda yarım saat daha takip edin.Yine az olduğunu düşünüyorsanız hastaneye başvurmakta faydavardır.

Hastaneye giderken

Bütün gebelik boyunca belki de en heyecanlı an hastaneye gidiş zamanıdır.Bunda belki de filmlerden aklınızda kalan sahneler rol oynuyor olabilir. Oysa ki bu aşamada telaş son derece sakıncalı olabilir ve olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle her şeyden önce soğukkanlılığınızı korumaya çalışın.

Doğum çantasında bulunması gerekenler: Doğum için seçeceğiniz hastaneye göre farklılıklar olsa da bugün özel hastanelerin hemen tamamında bebek ihtiyaçlarının tümü hastane tarafından karşılanır.

Yine de bebeğiniz için de gerekli bazı malzemelerin de çantanızda bulunmasında fayda vardır.

Hastaneye giderken yanınızda bulunması uygun olacak malzemeler

Üç dört takım gecelik veya pijama:Emzirme dönemi için önden düğmeli veya loğusalar için özel üretilmiş ürünleri tercih edin

Sabahlık

Bol iç çamaşırı: Loğusalar için üretilmiş özel ürünler bulabilirsiniz. Normal bedebinizden biraz daha büyük bedenleri tercih edin.Özel emzirme sütyenlerinden mutlaka yanınızda bulundurun.Kısa ve pamuklu çoraplar da yanınızda bulunsun.

Göğüs bakım ürünleri ve meme başı için pedler.

Kendiniz için özel bakım malzemeleri ( Diş fırçası,saç fırçası ufak ayna ,makyaj malzemeleri,deodorant, parfüm,hazır ıslak mendil ve kağıt ahavlular)

Havlu ,terlik : Yine bazı hastaneler tarafından temin edilebilse de doğum sonu duş alabilmeniz için yanınızda bulunmasında fayda vardır.

Varsa kamera ,fotoğraf makinesi ,ses kayıt cihazı ,hatıra defteri ve benzerleri

Bebeğiniz için bir ya da iki takım kıyafet ve battaniye,çocuk bezi

Hastaneden ayrılırken bebeğinizi taşımak için aldığınız herhangi bir ürün

Hastaneden ayrılırken giyeceğiniz bir kıyafet .Gebelik sırasında giygiklerinizden birini ya da bol bir kıyafeti tercih edin.Gebelik öncesi kıyafetlerinize hemen sığmanız kolay olmayabilir.

Bebeğinize gerekli olan malzemeleri daha önceden doğum yapacağınız hastanenin bebek hemşirelerinden edineceğiniz bilgiye göre hazırlamanızda fayda vardır.Bu şekilde farklı hastanelerde karşılaşabileceğiniz farklı uygulamalardan etkilenmemiş olursunuz.

Kimlere Haber Vermeli

Hastaneye gitme kararı vermeden önce doktorunuzla irtibat kurmakta fayda olabilir. Aslında doğum anında yapmanız gerekenler konusunda önceden doktorunuzla detaylı olarak konuşmanız ve onun önerileri doğrultusunda hareket etmeniz en doğrusudur.

Yola çıkarken tüm aile ve yakınlara haber verme hatasına düşmeyin..Doğum eyleminin gerçekten başlamamış olması durumunda eve geri dönebilirsiniz. Ayrıca hastaneye tüm aile ve akrabalarla çok kalabalık bir grup halinde gitmenizin ne size ne de sizinle ilgilenen sağlık personeline bir faydası olur.Normal doğum eylemi uzun saatler sürebilir.Bu durumda hastanedeki kalabalık yakın grubu herkes için stres faktörü olmaktan başka işe yaramaz.

Doğuma kiminle gideceğinize önceden karar verin.Eşiniz, anneniz ,kızkardeşiniz veya çok yakın bir arkadaşınızın doğum ağrıları boyunca yanınızda olmasına genelde izin verilir.Bu kişinin soğukkanlı,bilinçli ve gerçekten size destek olabilecek biri olmasına dikkat etmelisiniz.Bazan hasta yakınlarının hastaya yarardan çok zarar verdiğini gözlemleriz .Doğumda yanınızda olmasını istediğiniz kişiyi diğer yakınlarınıza da açıklayın.Bu durumda herkes sizin kararınıza saygı gösterecek ve gereksiz bir telaş engellenecektir.

Kaynak: https://www.doktorsitesi.com’ a Teşekkür Ederiz

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL