Sağlık

Obezite çığ gibi büyüyor !

Obezite özellikle gelişmiş ülkeler için oldukça büyük bir sağlık sorunudur. Çocuklarda ve adölesanlarda ise durum çok daha ciddi bir hal almaktadır. 0-5 yaşta obezite sıklığı % 8,5 (erkek %10,1, kız %6,8) iken, 6-18 yaşta obezite sıklığı % 8,2 (erkek %9,1, kız %7,3) seviyelerine ulaşmıştır.

Obezite çığ gibi büyüyor !

Obezite Çığ Gibi Büyüyor !

Obezite özellikle gelişmiş ülkeler için oldukça büyük bir sağlık sorunudur.

2010 yılı “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması” raporuna göre Türkiye’de obezite sıklığı şöyle saptanmıştır:

  • Erkeklerde %20,5

  • Kadınlarda % 41,0

  • Toplamda % 30,3

Çocuklarda ve adölesanlarda ise durum çok daha ciddi bir hal almaktadır. 0-5 yaşta obezite sıklığı % 8,5 (erkek %10,1, kız %6,8) iken, 6-18 yaşta obezite sıklığı % 8,2 (erkek %9,1, kız %7,3) seviyelerine ulaşmıştır.

Kalp Krizi Ve İnmeye Dikkat !

Obezite ve obeziteyle birlikte ortaya çıkan hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, diyabet gibi damar sertleşmesine yol açan risk faktörleri kalp hastalıklarının oluşmasına neden olmaktadır. Bu hastalıklar, kalp damar duvarında oluşan yağlı birikimler ile damarların daralmasına sebep olur. Daralan veya tıkanan damarlar kalp kasının yeterli beslenememesine sebep olur. Kişilerde, kalp kasının, özellikle de artmış gereksinim durumlarında (Ör; Merdiven çıkma, hızlı yürüme veya koşma) yeterli beslenememesi sonucu göğüs ağrıları oluşur. Kalp damarlarında gelişen tam tıkanmalar ise kalp krizine yol açar.

Obezitenin beraberinde getirdiği diyabet, hipertansiyon ve kolesterol yüksekliği gibi büyük risk faktörleri kabul edilen hastalıklar sadece kalp damarlarına etki etmez. Obezitede damar sertliğinin artması vücuttaki tüm atardamarları etkiler. Örneğin beyin damarlarında gelişen bir tıkanma, damarın beslediği beyin bölümüne kan gitmemesine neden olur. Bu durum klinik olarak inme (felç) gelişmesine sebep olur. Beslenmeyen beyin dokusu işlev kaybına uğrar ve çoğu kez vücutta bir ya da bir kaç organda hareket ya da işlev kaybı oluşur. Aşırı şişmanlıkta inme riski belirgin ölçüde artar.

Aynı zamanda bacak damarlarında da ciddi derece daralmalar veya tam tıkanmalara sebebiyet verebilir. Özellikle sigara içiciliği ve diyabet ile birleştiğinde ise sonuçlar çok dramatik bir hal alır. Diyabetik ayak gelişmesinden, ilerleyen dönemlerde ampütasyona (uzuvların cerrahi olarak kesilmesi) kadar varabilen ciddi maluliyetlere yol açabilir.

Bu nedenle obez hastaların kol ve bacak atardamarları muayene edilmeli, henüz inme atağı yaşanmadan boyun damarları kontrol edilmelidir. Ayrıca obez kişilerde sadece atardamarlar değil, venöz yetersizlik denilen toplardamar hastalıkları da sık görülür. Venöz yetersizliğin ilerlemesi ile gelişen varisler nedeni ile ciddi bacak ağrıları ve bacakta ödem tablosu gelişir. Obez hastalarda venöz yetersizliğe ilaveten, toplardamarlarda pıhtı oluşumu ve kopan pıhtıların akciğere giderek pulmoner emboli (Akciğere pıhtı atması) gelişmesi riski de yüksektir.

Ayrıca morbid obezite ile kalp hastalıkları ile birlikte diyabet, akciğer hastalıkları ve safra taşlarının sıklığında da artış görülür. Kadınlarda rahim, rahim ağzı ve meme kanseri riski de artmıştır.

Kaynak: https://www.doktorsitesi.com’ a Teşekkür Ederiz

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL